Cum să eviți burnout-ul

Cum să eviți burnout-ul

111
Blogul Emetix®

Burnout-ul este o formă de epuizare mentală, adesea cauzată de stresul cronic, care poate proveni nu doar din mediul profesional, ci și din alte aspecte ale vieții. Acesta apare atunci când cerințele externe sau interne depășesc resursele noastre fizice și emoționale.

Cum îl recunoaștem?

Burnout-ul se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, dar poate fi recunoscut după o serie de simptome comune precum:

  1. Simptome fizice: oboseală constantă, chiar și după odihnă, probleme cu somnul (insomnie sau somn neodihnitor), dureri de cap frecvente, tulburări digestive, tensiune musculară și palpitații.

  2. Simptome emoționale & mentale: sentimente de negativitate, cinism și detașare, frustrare și iritabilitate crescută, lipsa motivației și a interesului pentru activități, sentiment de izolare sau inutilitate, productivitate scăzută și dificultăți de concentrare, sentimente de anxietate, dificultăți în luarea deciziilor și rezolvarea problemelor, scăderea încrederii în sine.

Cum acționează stresul asupra noastră?

Stresul
este o reacție fiziologică și psihologică a corpului la cerințele sau presiunile din mediul înconjurător. Atunci când percepem o situație ca fiind provocatoare sau amenințătoare, organismul nostru eliberează hormoni precum adrenalina și cortizolul, care ne pregătesc să facem față provocării, prin răspunsul „luptă sau fugi”. Acest răspuns poate fi benefic pe termen scurt, pentru a face față unei situații imediate, dar atunci când stresul devine cronic, aceste mecanisme rămân active prea mult timp, epuizând organismul. Această epuizare constantă duce la tulburări de somn, scăderea imunității, afectarea memoriei și a concentrării, dar și la stări de anxietate și demotivare.

 

Ce putem face dacă suntem în burnout?

1.     Primul pas este recunoașterea semnelor de stres. Atunci când corpul ne trimite în mod constant semnale este timpul să luam și măsuri. Analizează care sunt factorii care te stresează și gândește-te cum ai putea să îi gestionezi mai bine.

2.     Stabilește limite. Fixarea unor limite clare în ceea ce privește volumul de muncă și timpul personal ajută la prevenirea supraîncărcării.

3.     Ai grijă și de tine. Foarte importante pentru echilibrul personal și bunăstarea ta sunt și alimentația sănătoasă, hidratarea, odihna și activitățile recreative. Săptămânal fă câte ceva și pentru tine. Citește ceva, uită-te la un film care îți place, ieși la o plimbare sau mergi la spa.

4.     Fă sport. Sportul ajută la reducerea stresului prin scăderea nivelului de cortizol și creșterea producției de endorfine, care îmbunătățesc starea de spirit. Activitatea fizică te va ajuta să ai un somn mai odihnitor, esențial pentru refacerea organismului. De asemenea, exercițiile fizice îmbunătățesc energia și concentrarea și oferă un mod constructiv de a elibera emoțiile negative.

5.     Pauzele scurte în timpul zilei, weekendurile și zilele libere te vor ajuta să îți dai un refresh, să te reîncarci cu energie și să-ți odihnești mintea.

Când este indicat să cerem ajutor? Dacă simptomele de epuizare persistă și nu se ameliorează prin odihnă este indicat să apelăm la ajutorul unui specialist.