Ce ar fi viața de student fără sesiune? Chiar dacă vine cu mult stres, nopți albe de învățat pentru examene și proiecte de făcut, totuși, e o perioadă provocatoare în care învățăm multe și ne depășim limitele.
Însă, pentru că toate se aglomerează în această perioadă, gestionarea eficientă a timpului și concentrarea sunt foarte importante. În primul rând, rămâi calm. Vei avea timp pentru toate dacă te organizezi eficient. Rămâi în continuare aici dacă te simți copleșit în sesiune și vrei să afli câteva tehnici eficiente de învățare în sesiune.
➡️ Mai întâi este necesar să îți faci un plan. Dacă începi sesiunea cu o strategie clară, vei putea să acoperi întrega materie fără să te simți copleșit.
Creează un orar. Împarte materiile în funcție de dificultate și volumul de informații, oferind mai mult timp subiectelor care îți pun probleme. Stabilește clar ce capitol vei învăța în fiecare zi și câte ore aloci zilnic pentru acest task.
În loc să citești pasiv notițele sau cursurile, implică-te activ atunci când înveți. Acest lucru nu doar că va îmbunătăți procesul de memorare, dar te va ajuta să înțelegi mult mai bine conceptele pe care le studiezi.
Tehnica Pomodoro – este o metodă de organizare a timpului bazată pe alternarea între perioade de muncă intensă și pauze scurte. Cum funcționează: Setează un timer pentru 25 de minute (o sesiune Pomodoro), concentrează-te exclusiv pe o singură sarcină, apoi fă o pauză de 5 minute. După 4 sesiuni Pomodoro, ia o pauză mai lungă (20-30 de minute). De ce funcționează: îți menține concentrarea, evitând oboseala mentală și procrastinarea.
Tehnica Feynman – este o metodă prin care explici conceptele învățate într-un mod simplu, ca și cum le-ai preda unui copil. Cum funcționează: alege un subiect studiat și încearcă să îl explici cu cuvintele tale. Identifică lacunele de cunoștințe atunci când nu poți explica ceva clar. Studiază din nou acele părți și repetă procesul. De ce funcționează: te ajută să înțelegi profund cunoștințele pe care trebuie să le asimilezi și să identifici exact unde ai nevoie de clarificări.
Tehnica „Eat the Frog” – o metodă care te încurajează să începi ziua cu cea mai dificilă sarcină. După ce rezolvi cea mai grea provocare, restul zilei devine mult mai ușor de gestionat și astfel, nu vei mai pierde mult timp cu gândul că urmează să faci un lucru care nu îți place.
Folosirea markerilor mentali reprezintă una dintre cele mai folosite tehnici de memorare. Aceasta constă în asocierea informațiilor pe care vrei să le reții cu imagini, locuri, povești sau emoții, pentru a le face mai ușor de memorat. Practic, creezi „legături” între ce înveți și lucruri pe care creierul tău le poate recunoaște rapid.
Învață cu pixul în mână, rescriind cuvintele cheie sau făcând scheme și desene care să te ajute. Folosește markere colorate în notițele tale sau desenează simboluri care îți amintesc de ideile principale.
Dacă ai o memorie auditivă, poți folosi markerii auditivi. Folosește-te de rime sau linii melodice pentru a învața.
Testarea activă – după ce ai studiat un anumit subiect încearcă să redai informațiile învățate fără a te uita pe notițe. Pune-ți întrebări despre ce ai învățat și încearcă să te gândești la ce subiecte ai putea avea la examen. Această metodă te ajută să îți „testezi” cunoștințele, ceea ce le face să rămână mai bine fixate în minte.
Nu uita și că mediul de învățare este important. Elimină distragerile: dezactivează notificările, închide rețelele de socializare și creează un mediu liniștit. Spor la învățat!